Covid-vaccination

Vaccination mot covid-19 i Kronoberg – 1177 Vårdguiden

En tredje dos vaccin till vissa grupper

Följande grupper rekommenderas en tredje dos vaccin som påfyllnad:

  • Boende på SÄBO. Vaccinationen sker på boendet.
  • Personer med hemtjänst beslutad av kommun samt personer med hemsjukvård.
  • Alla födda 1956 eller tidigare.
  • 18-64 medicinska riskgrupper.

Det måste ha gått fem månader sedan du tog dos två om du är över 65 år och minst 6 månader om du är mellan 18-64 år.

Är du osäker på när du tog dos två går det att ta reda på via journalen på 1177.se, via covidbevis.se, ringa din vårdcentral eller ringa 0470-58 60 00.

Du kan boka in dig för en tredje dos på valfri vaccinationsplats i länet. Det går också bra att gå på de drop in-tider som finns runtom i länet.

På vaccin tidigare kanationsplatserna måste du kunna visa upp vilket vaccin du fick och när du fick det genom att visa upp ditt covidbevis eller ett utdrag från din journal.

Det finns också möjlighet att ta en tredje dos vaccin i samband med årets influensavaccination som startar den 9 november. Du måste uppge att du vill ta en tredje dos när du bokar tid för influensavaccination. Vaccinationen sker då på vårdcentralerna, där kan personalen se vilket vaccin du fick.

Har du hemtjänst eller hemsjukvård och är född senare än 1941 får du mer information om din vaccination via din kommun.

 

Vaccination mot covid-19 i Kronoberg – 1177 Vårdguiden

Du som är 12-18 år

När du bokar tid hos några av vaccinatörerna behöver du kunna logga in. Observera att det är personen som ska vaccineras som ska logga in med sitt personnummer eller e-legitimation. Föräldrar ska inte boka tid åt barnet eftersom det då blir fel i journalen.

För att logga in på 1177.se behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen Bank-id, Freja e-id plus eller Telia e-legitimation. Så loggar du in på 1177.se

Samtycke krävs från vårdnadshavare

Du som har fyllt 12 år men ännu inte fyllt 18 år behöver din/dina vårdnadshavares samtycke för att vaccinera dig. Blanketten skickas ut tillsammans med ett informationsbrev till alla hushåll med ungdomar 12-18 år. Båda vårdnadshavarna behöver ge sitt samtycke genom att skriva under samtyckesblanketten. Har du ensam vårdnad så räcker en underskrift. Blanketten ska tas med vid vaccinationstillfället tillsammans med den hälsodeklaration som skickats ut till alla hushåll.


Vårdcentralen Falken

Doktorsvägen 3, 364 43 Alstermo
0481 - 36 69 30    info@hcfalken.se